Ehliyet Sınıfları

A2 MOTOSİKLET


A2 MOTOSİKLET EHLİYETİ ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
2918 sayılı Trafik  Kanununa göre A2 sınıfı ehliyet alabilmek için en az 17 yaşını bitirip 18′den gün almak gerekmektedir.
 
Şu andaki yönetmeliğe göre en az Ortaokul veya İlköğretim diploması sahibi olmak gerekli.(2011 Yılına kadar ilkokul mezunları da ehliyet alabilmektedir.)
 
A2 sürücü belgesi ile motorlu bisiklet,motosiklet ve scooter kullanılabilir. Direk a2 alacak sürücü adayları Trafik,Motor, İlk yardım ve direksiyon sınavlarına tabi tutulur Herhangi bir ehliyeti olup fark sınavına girecek adaylar ise motor ve direksiyon sınavlarına tabi tutulur.
 
MOTOSİKLET SINAVI
Motosiklet A2 alanlar Trafik 20 soru, İlkyardım 15 soru, Motor 10 soru sınava girer, B,E den A2 FARK sınavına girerek motosiklet ehliyeti alacaklar sadece Motor 10 soru sınava girmektedirler. Motosiklet direksiyon sınavına Sürücü Kursuna ait motorla gireceksiniz. Direksiyon sınavına vitesli motor ile sınava girebilmektesiniz.
 

B OTOMOBİL


B OTOMOBİL EHLİYETİ ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
2918 sayılı Trafik Kanununa göre B sınıfı ehliyet alabilmek için en az 18 yaşını bitirip 19′dan gün almak gerekmektedir.
 
Şu andaki yönetmeliğe göre en az Ortaokul veya İlköğretim diploması sahibi olmak gerekli.(2011 yılına kadar ilkokul mezunları da ehliyet alabilmektedir.)
 
B sürücü belgesi ile Traktör,Otomobil,Minibüs,Kamyonet kullanılabilmektedir.
B Ehliyet alacak sürücü adayları Trafik,Motor,İlkyardım ve direksiyon sınavlarına tabi tutulur.
A2 ve F sınıfı sürücü belgesi olup B sınıfı almak isteyenler TrafikMotor ve direksiyon sınavlarına tabi tutulur.B sınıfı ile yüklü ağırlığı 750 Kg dahil olmak üzere römorklu araç kullanılabilir.
 
OTOMOBİL DİREKSİYON EĞİTİMİ
Direksiyon eğitimleri birebir ve randevuludur. Direksiyon eğitimi için kurstan randevu kartı alır ve uygun günlere ismini yazdırır.
 
Direksiyon randevularına haber vermeden gelmeyenler randevularını kullanmış sayılır.
Direksiyon eğitimlerinizi tamamladığınız zaman çok rahat araç kullanabilir ve direksiyon sınavlarında başarılı olabilirsiniz.
 
Direksiyon eğitimlerinizi tamamladığınız zaman direksiyon hocanıza seviyenizi sorunuz. Yeterli olmadığını söyler ise 1 randevu daha kurstan alınız.
 
OTOMOBİL SINAVI
Teorik sınavda Trafik 50 soru, Motor 40 soru, İlkyardım 30 soru şeklindedir. Ancak A2 den FARK B otomobil ehliyeti alıyor ise Trafik 50 ve Motor Fark 40 soru şeklindedir. Direksiyon sınavı ise sıra ile sürücü koltuğuna oturmakta,kimlik kontrolü yapılmakta, araç kullanılmakta ve sınav tamamlanmaktadır.
 

D TIR


D TIR EHLİYETİ ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
2918 sayılı Trafik Kanununa göre D sınıfı ehliyet alabilmek için en az 22 yaşını bitirip 23′den gün almak gerekmektedir.
 
Şu andaki yönetmeliğe göre ilkokul mezunları ehliyet alabilmektedir.(2011 yılında en az Ortaokul veya İlköğretim diploması sahibi olmak gerekli )
 
D sürücü belgesi ile Traktör,Otomobil,Minibüs,Kamyonet,Kamyon.Tır (Çekici) kullanılabilmektedir.(D Sınıfı ile Otobüs Kullanılmaz)
 
Direk D Ehliyet alacak sürücü adayları Trafik,Motor,İlkyardım ve direksiyon sınavlarına tabi tutulur. B ehliyeti olup fark sınavına girecek adaylar Motor ve Direksiyon sınavlarına tabi tutulur. C ve E ehliyeti olup fark sınavına girecek adaylar sadece Direksiyon sınavına tabi tutulur.
 
Not: 28.04.1997 Tarihinden önce, (E) sınıfı sürücü belgesi olan kişiler Tır kullanabilirler. Belirtilen tarihten sonra (E) sınıfı ehliyet alanlar, (D) sınıfı almak zorundalar. C ve E ehliyeti olup fark sınavına girecek adaylar D ehliyeti için sadece Direksiyon sınavına tabi tutulur. Sadece 1 defa evrak hazırlar . Trafik müdürlüğünden ehliyeti ayrı ayrı ücret ile değiştirir.
 
TIR SINAVI
Teorik sınav hiç ehliyeti yok ise tüm derslerden sınava girer .Trafik 50 soru, Motor 40 soru, İlkyardım 30 soru şeklindedir. Ancak B den FARK D Tır ehliyeti alıyor ise Sadece Motor Fark 40 soru şeklindedir. E den Fark ise yazılı sınava girmeden sadece direksiyon sınavına girer.
 
Direksiyon sınavında tüm adaylar otobüsümüze biner (Tır ı takip eden). Bir aday Tır ı kullanmaya gider. Tır kullanır ,Bu işlem tüm adayların sınavı tamamlanana kadar devam eder. Tır sınavına girenlerin ilk tepkisi TIR kullanmak çok zevkli imiş.
 

E OTOBÜS


E OTOBÜS EHLİYETİ ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
2918 sayılı Trafik Kanununa göre E sınıfı ehliyet alabilmek için en az 22 yaşını bitirip 23′den gün almak gerekmektedir.
 
Şu andaki yönetmeliğe göre en az Ortaokul veya İlköğretim diploması sahibi olmak gerekli.(2011 yılına kadar ilkokul mezunları da ehliyet alabilmektedir.)
 
E sürücü belgesi ile Traktör,Otomobil,Minibüs,Kamyonet,Kamyon.Otobüs kullanılabilmektedir.(e Sınıfı ile Tır (çekici) Kullanılmaz) Direk E Ehliyet alacak sürücü adayları Trafik,Motor,İlkyardım ve direksiyon sınavlarına tabi tutulur.
 
B ehliyeti olup fark sınavına girecek adaylar ise Motor ve Direksiyon sınavlarına tabi tutulur. C ve D ehliyeti olup fark sınavına girecek adaylar ise Direksiyon sınavına tabi tutulur.
 
OTOBÜS DİREKSİYON EĞİTİMİ
Otobüs direksiyon eğitimi için eğer daha önceden otomobil kullanmayı bilmiyor ise 5 ders otomobil randevusu alarak sonra otobüs eğitimi alır. Eğer otomobil kullanmayı biliyor ise Sınavdan önceki Cumartesi ve pazar günleri kursiyere haber verilerek Otobüs eğitimi yapar. Otobüs ile Özel direksiyon dersi 1 ders saati 100 TL yapılmaktadır.
 
OTOBÜS SINAVI
E Otobüs sınavı aynı B ehliyet gibi Trafik 50 soru, Motor 40 soru, İlkyardım 30 soru şeklindedir. Ancak B den FARK E otobüs ehliyeti alıyor ise Sadece Motor Fark 40 soru şeklindedir.
 
Direksiyon sınavı otobüse tüm adaylar biner ve arka koltuklara oturur.İlk aday sürücü koltuğuna oturmadan kimliklerini görevli hocalara gösterir. Bir imza atar ve sürücü koltuğuna oturur ve bu tüm adaylar tamamlanana kadar devam eder.
 

H ENGELLİLER


KİMLER H SINIFI EHLİYET ALIR?
Özel tertibatlı olarak imal, tadil ve teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak sakatlar.
 
GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
a) Sağlık Kurulu raporu (H sınıfı ehliyet alabilir raporu)(Rapor güncel olmalıdır, yani başvuru tarihinde alınması gerekir.)
b) Sabıka kaydı (Savcılıktan temiz kağıdı)
c) Diploma fotokopisi (Noter onaylı), (en az ilkokul mezunu olmak)
d) 8 Adet fotoğraf
e) İkametgah belgesi
 
DÖNEM AÇILIŞ TARİHLERİ VE SINAVLARI NE ZAMANDIR?
Dönem açılış ve sınav tarihleri M.E.B. tarafından OCAK 2003 tarihi itibarı ile yıllık takvim şeklinde belirlenecektir. Genellikle ayda bir dönem açılışı, iki ayda bir sınav şeklindedir. Kursiyerler trafik ve ilkyardım derslerinden sorumludurlar. Motor dersinden muaftırlar.
 
EHLİYET NE KADAR ZAMANDA VE NASIL ALINIR?
Dört haftalık teorik ders süresi vardır. Geri kalan sürede de direksiyon eğitimi alınır ve sınav zamanı beklenir.
 
H SINIFI EHLİYETİ OLANLAR HANGİ ARAÇLARI KULLANABİLİRLER?
Özel tertibatlı, elden kumandalı veya otomatik vitesli araçlar kullanabilirler. Bunun belirleyicisi de alınacak Sağlık Kurulu raporudur.
 
H SINIFI EHLİYETİ KULLANMA SÜRESİ VAR MI? GÜNCELLEME SÖZ KONUSU MU?
Bu ehliyeti ömür boyu kullanmak veya belirli aralıklarla güncellemek, alacağı Sağlık Kurulu Raporunda kesinlik kazanır. El veya ayakta ortopedik sakatlığı olanlar ve işitme engelliler H sınıfı ehliyeti ömür boyu kullanabilir.
 
EHLİYETİ OLUP DA (B, E, C, AZ), HERHANGİ BİR KAZA SONUCU SAKAT DURUMA DÜŞEN BİR KİŞİNİN ALMAK İSTEYECEĞİ H SINIFI EHLİYETTE İZLEYECEĞİ YOL NE OLMALIDIR?
Böyle bir durumda yapılacak ilk iş H sınıfı ehliyet alabilir raporu almak olmalıdır. Rapor alındıktan sonra, daha önceden ehliyetini almış olduğu Trafik Tescil Bürosuna başvurması yeterli olacaktır. Kendisindeki mevcut ehliyet alınıp yerine H sınıfı ehliyet verilir. Ve bu işlemin sürücü kursları ile bir ilgisi yoktur.

Müşteri Destek Numaramız

0 (000) 000-0000

Mail Adresimiz

info@deneme.com